De afgelopen paar weken was ik lekker aan het werk, ik had het druk met werk voor klanten en eigenlijk geen tijd tussendoor eigen creatieve dingetjes te doen. En zo is het er stiekem ingeslopen: mijn creative block. Soort van writers block, maar dan voor creatievelingen, snap je.

En dat is echt geen pretje! Er is niks mis met het werk wat ik voor klanten doe. Ik heb leuke opdrachten en bijna altijd zijn mijn eerste schetsen goedgekeurd en kan ik daar op voortborduren. Maar wil ik bijvoorbeeld mijn social media gaan vullen voor de komende week (dat plan ik altijd een week van tevoren), dan komt er niks uit. Ik heb maandenlang elke dag iets geplaatst op Instagram en nu is het blanco. Ik wil geen lege, platte plaatjes produceren, puur omdat ik mezelf had voorgenomen om elke dag iets op Instagram te plaatsen. Dus ik heb mezelf eventjes wat meer rust gegeven daarin. En dat lucht op!

This quote isn't just about the weather of the past few days. I'm feeling a bit creatively drained (I shared it with you on my Stories yesterday, thanks for the tips!). When I'm working on deadlines and assignments, all is well. But when that's finished and I want to create something for myself, my webshop or Instagram, my mind is filled with fluffy clouds. The past few months I've been posting something on Instagram every day, but right now I can't seem to keep it up. So I'm gonna cut myself some slack. Instead of posting 6 times a week, I'm gonna post a little less (maybe three times a week or so, don't worry haha!), to give myself some creative space. Ha, I already feel better after typing this haha! Are there any other creatives who are facing the same issues? ?? . . . . . . . #illustratie #illustration #quote #inspiration #creativityfound

A post shared by Bladergoud | Joëlle van Arnhem (@bladergoud) on

Ik heb al heel lang niks meer voor mezelf getekend of iets gedaan zonder dat ik dacht: oe, dit kan ik gebruiken voor dat ontwerp of dat kaartje. Gewoon creëren om het creëren. En het stomme is dat het voelt alsof ik blokkeer wanneer ik een leeg blad voor me heb (creative block uhu). Zelfs een blogpost schrijven lukte niet, want waar moet ik over schrijven als ik even nul gevoel heb bij tekeningen en verfkwasten? (Voor de oplettende lezers; vandaar dat ik nog niks heb geschreven over de maand april, forgive me). Als creatieve ondernemer ben je eigenlijk aan een stuk door jezelf aan het forceren om dingen te maken die altijd leuk en iets opleveren. Bij veel mensen gaat dat vanzelf, die lijken een onuitputtelijke bron van creativiteit te zijn. Maar bij mij werkt dat echt niet zo. Dus ik deed een oproepje op mijn Instagram Stories of mensen een tip hadden om mijn creativiteit weer aan te wakkeren. Wat een lieve reacties kreeg ik binnen en zoveel tips! Kennelijk lopen veel mensen hier wel eens tegenaan en is het niet dat ik geen ‘echte’ illustrator ben (zoals dan door mijn hoofd schiet, want echte illustratoren moeten dit immers gewoon kunnen oplossen? Jep, ‘Imposter syndrome‘ is een echt ding).

Dus het leek me wel leuk om de tips te delen die ik heb gekregen, misschien heb jij er iets aan:

 • Simpele vormen maken en focussen op kleuren combi’s
 • Een oude illustratie opnieuw maken met ander materiaal
 • Eventjes Netflixen en de boel de boel laten
 • Een foto van Pinterest na tekenen in je eigen stijl
 • Een dagje vrij nemen
 • Meedoen met een maand challenge, bijvoorbeeld elke dag een woord om te tekenen (ook weer handig als je zelf geen inspiratie hebt voor instagram)
 • Taart bakken
 • Naar een boekwinkel/bieb
 • Naar een museum
 • Met een andere creatieveling afspreken
 • Springtouwen/bellen blazen (of tegelijk als je skills hebt)
 • Rondje kringlopen
 • Iets tekenen wat je ‘default item’ is, bij mij is dat bijvoorbeeld blaadjes en takjes. Dat gaat makkelijk en daar hoef je niet bij na te denken.
 • Even mediteren
 • Het boek ‘The Artist Way’ lezen
 • Sowieso lezen
 • Een paar minuten tekenen zonder dat je potlood of pen van het papier af mag komen
 • Bij de kringloop leuke boeken zoeken

Het gaat altijd ontzettend tegen mijn gevoel in om een dagje vrij te nemen. Ik voel me dan snel schuldig omdat je als zzp’er best wel een extra schepje er bovenop moet gooien om bekendheid te krijgen en klanten binnen te halen. Dan ga ik natuurlijk niet een dagje vrij nemen terwijl mijn echtgenoot gewoon om 8:00 uur in de auto stapt naar zijn werk. Nu heb ik dat irritante schuldgevoel (waar echt niemand wat mee opschiet, maar zelfs nu ik dit typ zit het er nog. Ik denk dat het nooit zal verdwijnen) even aan de kant geschoven en heb ik gister een dag vrij genomen. Eerst heb ik wat noodzakelijke dingen afgemaakt en daarna heb ik alles heerlijk sloom gedaan. Telefoon weg, ik hoefde niet wanhopig alles te delen, behalve als ik daar zin in had. En toen ben ik op mijn fietsje naar de kringloop gegaan en heb ik daar ontzettend lang tussen de boeken gehangen. (Dit kan normaal nooit, als ik niet alleen ben). Gewapend met drie boeken en nog wat extra dingetjes (een glanzende zwaan voor 0,80 cent, dat laat toch niemand liggen?!) weer op mijn fietsje terug naar huis en zo heb ik de middag gespendeerd met lezen, beetje meloentje eten, lezen, wat rommelen in huis, lezen, hamster knuffelen, man knuffelen, koken en extra sloom genieten van mijn eten. En wat duurt de dag lang op deze manier! Het voelde als een mini vakantie.

Nu zou het geweldig zijn als ik zou zeggen: toen ik vandaag weer aan het werk ging was alles opgelost en heb ik er 15 nieuwe posters uitgeknald! Maar helaas, vandaag heb ik weer gewoon een saai lijstje afgewerkt met facturen en offertes sturen, bestandjes aanpassen etc en niks creatiefs gedaan. Maar dat is oké. Het is nu lekker weekend en ik vertrouw er wel op dat het vanzelf weer terug komt. Ik moet leren om mezelf hierin tijd te geven en dan zal het hopelijk wel weer eens gaan kriebelen (anders is het best wel pech).

Oja, nog een dingetje, ik heb een borduurkit besteld. Ik las een blogpost van ikbenirisniet.nl over borduren en werd zo enthousiast hiervan dat ik dacht: wajow ik ga dit ook proberen! Geen idee of ik het leuk vind, maar vanavond ga ik lekker granny style op vrijdagavond borduren op de bank (#thuglife). En hopelijk helpt het dan een beetje dat ik ook iets anders creatiefs doe met mijn handen dan alleen potloden vasthouden. I’ll keep you posted! (En als jij nog aanvullende tips hebt om de creativiteit, vrijheid, blijheid weer te doen stromen, laat het hieronder even weten!)

 

Laat een berichtje achter:

Comments (1)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *