Op dit moment ben ik druk bezig met het trouwseizoen van 2019. Het lijkt misschien vroeg om in februari al bezig te zijn met zomerse kaartjes, maar vorig jaar november was ik zelfs al bezig met een aantal Save-the-dates! Als je ooit een bruiloft hebt georganiseerd, dan weet je: die uitnodiging moet er lekker op tijd uit, zodat de gasten weten waar ze aan toe zijn (en zodat je het zelf natuurlijk van je ellenlange lijst met to-do’s af kunt strepen).

Ik vind het een hele grote eer dat bruidsparen mij kiezen om hun trouwstationery te maken. Hoe leuk om zo een bijdrage aan hun speciale dag te leveren!

Voor iedereen die benieuwd is hoe zo’n persoonlijke trouwkaart nu ontstaat lijkt het me leuk om het proces te beschrijven. Nu kan ik de meeste kaarten waar ik op dit moment mee bezig ben natuurlijk nog niet laten zien (beroepsgeheim), maar deze Save-the-date is al in november verstuurd naar de daggasten, dus dat is no problemo.

Stap 1: een mail/contactmomentje

De meeste bruidsparen sturen mij een berichtje via het formulier op mijn website of sturen me een mailtje met de vraag of ik nog een plekje heb om hun trouwkaart te ontwerpen. In mijn reactie op dit berichtje stel ik meestal voor om even telefonisch (of als het bruidspaar in de buurt woont in het echt) kennis te maken. In de eerste mail krijg ik vaak al wat ideeën en wensen van het bruidspaar door, maar door het er samen over te hebben kom je vaak tot meer ideeën. Zo’n gesprekje is eigenlijk een soort brainstorm van 30 minuutjes.  Zo kom ik bijvoorbeeld te weten welk lettertype ze mooi vinden of dat ze de kleur paars echt vreselijk vinden en dat die absoluut niet gebruikt mag worden.

Nu is het bij Remon en Vicky van deze Save-the-date iets anders gegaan. Hun ideeën waren al zo duidelijk in de eerste mail en de communicatie ging vanaf het begin zo snel, dat het eigenlijk niet nodig was om te bellen. Dus dat kan ook haha!

Stap 2: de schetsrondes 

Ik deel het schetsproces altijd op in 5 rondes. Zodra ik genoeg info heb om mee aan de slag te gaan, start ik met…. ronde 1. Ik heb het opgedeeld in 5 rondes omdat dat ervoor zorgt dat het bruidspaar elke keer echt goed kijkt. Het is voor ons beiden niet prettig als er maanden van heen en weer gemail volgen, dus zo weet je allebei waar je aan toe bent. Meestal komt het niet tot de 5 rondes, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat er toch nog wat twijfel is. In dat geval kun je extra rondes toevoegen (dit kost €25,- per extra ronde).

Bij deze Save-the-date ben ik gestart met een kleurenpalletje. Vicky & Remon trouwen in de zomer, hun bruiloft wordt ongedwongen met veel groen en bloemetjes. Ze wilden graag lichte, zomerse maar ook vrolijke kleuren met een luxe tintje. Nu heb ik zelf een aantal kleuren waar ik graag mee werk, zoals okergeel en groen. Om het geheel niet al te zacht te maken en omdat bloemetjes iets al best vrouwelijk maken, heb ik een aantal stoerdere accent kleuren toegevoegd zoals rood, donkergroen en petrol blauw. De fellere geel maakt het geheel wat frisser.

Daarnaast wilden Vicky en Remon graag een portretje van zichzelf op de voorkant, dus daarvoor had ik natuurlijk wat foto’s nodig. Om de ongedwongen sfeer te benadrukken heb ik gekozen om het geheel wat potloodachtig neer te zetten.

Bladergoud persoonlijke trouwkaart

 

 

Eigenlijk was de eerste schets meteen al akkoord, dus daarna zijn we verder gegaan met de achterkant.

Ik vind het altijd fijn om eerst de sfeer van de voorkant te bepalen voordat ik in ga op details zoals de achterkant. Dan heeft het bruidspaar, terwijl ik bezig ben met de voorkant, ook even de tijd om rustig na te denken welke tekst ze graag op de achterkant willen hebben. Voor de achterkant heb ik drie verschillende versies opgestuurd, met drie verschillende lettertypes. Zo kregen Remon en Vicky een idee van wat voor soort lettertypes leuk bij het ontwerp passen. Als hier iets bij zit wat het bruidspaar aanspreekt gaan we daar mee verder. Zo nee, dan zoek ik nog even door na de nodige feedback en zo schuiven we heen en weer totdat het helemaal goed is.

Remon & Vicky kozen een lettertype uit de drie die ik had opgestuurd en daarmee ook de tekst die ze er graag op wilden. Toen ik de laatste schets had opgestuurd was het tijd voor de proefdruk.

Bladergoud persoonlijke trouwkaart

Stap 3: de proefdruk & enveloppen

Bij mijn vaste drukker kun je gratis papiermonsters aanvragen en ik raad mijn klanten altijd aan om dit te doen. Het is zo belangrijk om het papier te voelen, alleen een plaatje van internet is niet genoeg. Sommige mensen willen graag een structuur in het papier voor een wat luxer gevoel, anderen willen juist iets stoerders. Soms zeggen mensen ook tegen mij: wat raad jij aan, want jij hebt er het meeste verstand van! Maar ik stuur ze altijd door naar het proefpakketje, want ik durf dat echt niet voor iemand anders te zeggen.

Vicky & Remon kozen voor een papiersoort met een structuur erin, wat je goed op de foto’s kunt zien. Dit past mooi bij het luxere element van hun bruiloft. Zodra het proefdrukje op de mat is gevallen, is het tijd voor de enveloppen. Ik heb een aantal adresjes voor enveloppen (dit klinkt heel crimineel) en daar stuur ik dan een aantal opties van door. Hier is ook weer van alles mogelijk, voor mensen met keuzestress is dit maar een lastig proces haha! Kraft, alle kleuren die je kunt bedenken, wit, gebroken wit met een structuurtje. Vicky & Remon hadden zelf een adresje gevonden voor hun enveloppen (dat kan natuurlijk ook) en gingen voor kraft enveloppen.

Bladergoud persoonlijke trouwkaart

En dan is het tijd voor stap 4: de uiteindelijke druk! 

Nu komt het moment om de kaartjes naar de drukker te sturen voor de uiteindelijke bestelling. Dit is altijd even spannend en vooral heel leuk om te weten dat het eindresultaat bij zoveel mensen in de brievenbus gaat vallen.

Bladergoud persoonlijke trouwkaart Bladergoud persoonlijke trouwkaart

Op dit moment zijn we druk bezig met de trouwkaart die past bij deze Save-the-date. Deze kan ik helaas nog niet laten zien. Maar voor een trouwkaart geldt eigenlijk hetzelfde proces, dus beginnen we weer van voor af aan. Hierbij gaat het natuurlijk wel een stuk makkelijker en sneller omdat de algehele stijl al staat.

Bladergoud Trouwkaart

Om deze blog af te sluiten, hierbij een paar FAQ: 

Wanneer verstuur je een Save-the-date?

Dit hangt af van jullie bruiloft. Ga je trouwen tijdens de feestdagen of midden in de zomervakantie? Of heb je veel gasten die uit het buitenland moeten komen? Dan raad ik aan om hem echt op tijd te sturen, bijvoorbeeld een jaar tot half jaar van tevoren. Anders kun je hem rond vier maanden van tevoren sturen. 

Wat moet er allemaal op een Save-the-date?

Het belangrijkste aan een Save-the-date is natuurlijk de datum. Het is dus ook belangrijk dat deze echt vaststaat bij het gemeentehuis/kerk/locatie, zodat deze niet meer ineens kan verschuiven als alle kaartjes al verstuurd zijn. Daarnaast ook wel handig om erop te zetten: jullie namen. De locatie etc hoeft hier nog niet op te staan, dit is echt puur een aankondiging van de datum. Je kunt wel vermelden of mensen daggast of feestgast zijn, zodat ze weten of ze een dag vrij moeten nemen. 

Om verwarring met oma’s en opa’s (die dit Amerikaanse fenomeen nog niet kennen) te voorkomen, kun je er ook op vermelden dat de officiële uitnodiging nog volgt. 

Wanneer verstuur je de uitnodiging?

De officiële uitnodiging stuur je 6 tot 8 weken van tevoren. De meeste mensen weten nu inmiddels de datum en daardoor is het verstandig om de kaart niet te ver van tevoren te sturen, voordat hij op een grote hoop verdwijnt in rommelbakken en keukenlades en daar nog een paar maanden blijft liggen. 

Wat moet er allemaal op de uitnodiging? 

Op de uitnodiging zelf kun je zoveel zetten als je zelf wilt (en het formaat het toelaat natuurlijk). Wat ik zelf eigenlijk altijd aanraad is om een extra ceremoniemeesterkaartje erbij te doen, waar alle ‘suffe’ info op kan zoals parkeren, adressen, contactgegevens van de ceremoniemeester etc. Dit kaartje kan ik mooi voor je vormgeven, zoals ik ook voor Remon & Vicky ga doen. Hierdoor krijgen hun gasten een prachtig pakketje in een envelop, waarbij alles mooi bij elkaar past. Als je budget dat niet toelaat kun je natuurlijk ook zelf deze info op een A4’tje typen, opvouwen en bij de kaart in de envelop doen.

Hiermee voorkom je dat de kaart heel erg druk wordt en blijft het een mooi kaartje om te bewaren. 

Bladergoud persoonlijke trouwkaart

Maar goed, dit zijn de belangrijkste dingen voor op de uitnodiging: 

 • datum
 • namen
 • zijn ze dag- feest- of receptiegast?
 • tijden en locatie
 • eventuele dresscode
 • eventuele cadeautip 

Belangrijkste dingen voor op de ceremoniemeesterinfokaart (wat een woord, mooi voor scrabble!):

 • adressen van locaties
 • eventuele adreswijziging als je gaat verhuizen 
 • RSVP wensen
 • contactgegevens ceremoniemeester
 • eventueel geheim cadeau idee van de ceremoniemeester

Wat ik eigenlijk het allerbelangrijkste vind voor de Save-the-date en de uitnodiging is: blijf dicht bij jezelf.

Zijn jullie een stel wat vaak grappen maakt en altijd in is voor een feestje? Laat die vrolijkheid ook terugkomen in de tekst van jullie trouwuitnodiging! Als je dan ineens hele chique taal gebruikt op de uitnodiging, wordt de toon van de bruiloft ook al gezet.

Een mooi voorbeeldje is het kaartje van Loes & Stefan:

Bladergoud persoonlijke trouwkaart

Heb je nog vragen over een persoonlijk ontwerp of ben je benieuwd naar de prijzen? Dan kun je me altijd een berichtje sturen of hieronder een reactie achterlaten! Wil je misschien een kaartje die semi persoonlijk is (en waarbij het proces wat sneller gaat)? Neem dan een kijkje bij deze trouwkaart.

Laat een berichtje achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *