Blog-bladergoud vision board

Misschien heb je er wel eens van gehoord, misschien nog nooit: een visionboard. Klinkt als weer een mooi millennial woord om je leven beter te maken en dat is het ook haha! Maar het werkt en dat is het belangrijkste. Ik wil je in deze blogpost graag meenemen in ons visionboard voor 2019.

Wat is een vision board en waarom gebruik je het?

Een visionboard is eigenlijk een collage van dingen/woorden/foto’s die laten zien wie jij wilt zijn en wat je wilt doen/bereiken. Klinkt misschien nog een beetje vaag, maar hopelijk wordt het gaandeweg dit verhaal wat duidelijker.
Als je lekker hebt geknipt en geplakt (of zoals ik: in photoshop wat foto’s bij elkaar hebt geknald. Oké dit klinkt alsof het een fluitje van een cent was maar ik als beeldperfectionist ben hier een hele dag mee bezig geweest tot ik de perfecte plaatjes had), hang je het bord ergens op een plek waar je het vaak en goed kunt zien. Doordat je het zo vaak (onbewust) in je opneemt, blijven je doelen in je hoofd en ben je niet in maart je goede voornemens alweer vergeten.

Ons visionboard

Elk jaar gaan mijn man en ik op een retraite na de feestdagen. Dit is echt een aanrader. Na alle drukte van kerst en oud & nieuw kiezen we een huisje op de hei (of in dit geval: dichtbij het Belgische Namen) om een paar dagen na te denken over ons huwelijk en onze persoonlijke en gezamenlijke doelen. Het is grappig om de doelen van twee jaar geleden er weer bij te pakken en te kijken of we nog iets daarvan doen en hoe we veranderen in twee jaar. Dit jaar wilde ik het wat visueler aanpakken. Ik had gelezen over een visionboard en vond dat perfect aansluiten bij zo’n retraite weekend.

Nou, ik laat jullie niet langer in spanning (want in spanning zaten jullie uiteraard), I present to you: our visionboard.

Blog-bladergoud vision board

Ons hoofdwoord voor 2019 is MOMENT. We willen graag meer in het moment leven, in plaats van een jaar wat weer voorbij zoeft zonder dat je het doorhebt.
Om dit voor elkaar te krijgen hebben we de volgende kernwoorden bedacht (sommige zijn in het Nederlands en sommige in het Engels, omdat iets soms beter klinkt in het Engels):

Ritme      Optimisme      Leeghoofden      Betrokkenheid      Wisdom      Wonder      Gather      Energie      Wander      Create      Invest

Bij deze woorden heb ik beelden opgezocht en kon ik eindelijk weer mijn collageskills kwijt (op mijn opleiding op Artemis Styling Academie moest ik voor elke scheet een collage maken). Sommige woorden hebben een hele praktische uitwerking voor dit jaar en bij sommige is het wat overkoepelender. Ik zal een aantal toelichten:

Ritme     

Ritme klinkt als een heel suf iets, haalt een ritme niet alle spontaniteit uit het leven? Nein. Ik luisterde ooit een podcast en deze meneer zei dat een liedje zonder vast ritme een rare chaos wordt en hetzelfde geldt voor het leven (diep). Door ritme toe te voegen aan je leven maak je je hoofd leeg en zorg je ervoor dat dingen die je graag wilt doen, ook echt gebeuren. Michel (mijn man) en ik houden daarom elke zondag een hele korte meeting van tien minuutjes max. om te bespreken wanneer we de week daarna onze datenight en sportavond hebben. Michel studeert naast zijn werk bedrijfskunde, dus die is elke avond aan het studiebollen. Dan schieten qualitytime en sporten er snel bij in, dus voor ons is deze Rust Reinheid en Regelmaat erg prettig (alsnog lukt het lang niet altijd hoor, inmiddels twee weken niet gesport joejoe).

Optimisme     

 • Ik ben vanuit huis niet echt een optimist en Michel ook niet. We kunnen snel beren op de weg zien of ergens iets op aan te merken hebben. En die negatieve vibe willen we kwijt. Dus twee dingen die onder optimisme vallen zijn: Celebrate Every Victory en Houd Het Luchtig. Doe niet te moeilijk over alles, als er iets fout gaat waait het wel weer over. We zijn nog jong en mogen soms best risico’s nemen of onze spaarcenten aan iets leuks uitgeven.
 • En het vieren van kleine overwinningen is een hele belangrijke! Als ik bijvoorbeeld een mooie opdracht heb of we hebben iets gedaan wat we moeilijk vonden (zoals uit onze oude kerk stappen) dan laat je zulke momenten snel voorbij gaan. Het is veel leuker om overwinningen, klein of groot, te vieren met een lekker biertje, een keer uit eten, een chocolaatje of gewoon door elkaar even toe te juichen.

Blog-bladergoud vision boardLeeghoofden   

 • Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar als ik midden in een werkweek zit dan beginnen de radartjes al te draaien als ik mijn ogen ‘s ochtends opendoe. Zometeen een instagrampost, welke dingen ga ik vandaag doen, ik heb zometeen een afspraak etc etc.  Om de dag met een leeg hoofd te beginnen starten we daarom elke dag even met 10 minuutjes mediteren via Headspace.
 • Daarnaast doen we ons best om een dag in de week als lege dag te houden, zonder telefoons, school, werk. Meestal is dit de zondag.
 • Ik doe mijn uiterste best om in de avond geen telefoon te gebruiken. Dit mislukt vaak, maar elke dag is een nieuwe kans.
 • En iets wat we nog in moeten plannen en wat ik heel spannend vind om te doen: een retraiteweekend in een klooster. Ik ben heel bang voor de stilte, omdat ik nu al niet eens 20 minuten in stilte kan zitten zonder afgeleid te zijn. Maar misschien kom ik dan ooit nog eens van mijn telefoonverslaving af.

 

Blog-bladergoud vision board

 

Betrokkenheid     

 • Het is zo gemakkelijk om dit leven te leven voor jezelf en te zorgen dat je het zelf fijn hebt. Maar iets waar we dit jaar aan bouwen is attent zijn, vragen aan mensen hoe het gaat (het helpt door dit meteen te doen als iemand in je hoofd oppopt), een kaartje sturen etc.
 • Daarnaast zijn we sinds een paar maanden geen lid meer van onze kerk waar we ons hele leven hebben gezeten en veel hebben meegeholpen als jeugdleider en muzikant. We hebben nu ons plekje gevonden bij een andere kerk, maar deze is zo ontzettend groot dat we nog even zoeken hoe we ergens betrokken bij kunnen raken en een bijdrage kunnen leveren. Ook best fijn om na al die jaren energie in onze oude kerk te hebben gestopt, even te consumeren. Maar om te voorkomen dat we alleen maar consumeren hebben we dit jaar voor onszelf dit doel gesteld.
 • Ik ben sinds dit jaar een Taalmaatje van Muna. Ik spreek een keer in de week met haar af om Nederlands te oefenen. Ik heb nog geen idee of ik haar goed genoeg kan helpen hiermee en vaak voelt het ook frustrerend omdat er zoveel dingen zijn die op je af komen als je Nederlands moet leren, maar ik hoop dat ik op deze manier iets kan betekenen voor haar.

Wonder     

God zien in alles. Niet alleen op zondag, maar door de hele dag heen: de natuur, de mensen op straat, elkaar. Er gaan dagen voorbij waarbij ik helemaal niet aan God denk en dagen waarop ik de hele dag blij word van dit wonderlijke iets wat God is, so we’re working on it.

Blog-bladergoud vision boardEnergie     

 • Omdat mijn hoofd dus constant bezig is en we best druk zijn op dit moment, is energie iets wat vaak schommelt. ‘S ochtends leef ik nog in een soort waas als ik uit bed kom en daar hebben we een oplossing voor gevonden: 30 seconden koud douchen na de warme douche. Dit klinkt verschrikkelijk en dat is het soms ook, maar als je het gedaan hebt zijn er veel voordelen: je bent meteen wakker, het is gezond voor je huid en haren en je gaat de dag in met een trots gevoel omdat je dit gedaan hebt (tiny victory!)
 • En hier komt dus de sportavond weer terug. Soms.

Create     

Ik creëer natuurlijk voor mijn werk, maar ik kan eigenlijk niet meer tekenen zonder dat ik denk: dat kan ik voor instagram gebruiken of dit kan ik voor die klant doen. Gewoon simpelweg iets creëren zonder dat de uitkomst belangrijk is is best lastig. Maar het is wel heel fijn om te doen. Dus ik doe mijn best om te genieten tijdens het koken, van de maaltijd die ik aan het creëren ben. Michel brouwt bier en creëert ook iets vanuit niets. Ik doe aan borduren (granny alert) en we hebben laatst een terrarium in elkaar gezet met plantjes.

Blog-bladergoud vision boardBen je benieuwd naar de woorden die ik niet heb toegelicht? Stel dan hieronder even een vraag. Ik wilde deze blog niet ellenlang maken, vandaar dat ik niet alles heb gedaan. 

En werkt het? 

Dit bord hangt in onze hal en we lopen er elke dag langs. Soms schreeuwen we even MOMENT naar elkaar om elkaar te herinneren hieraan. Tijdens het tandenpoetsen kijk ik ernaar en lees ik alles weer even door. En het is voor het eerst dat ik zonder een dip de januari en februari maanden door ben gekomen. De dagen vliegen nog steeds voorbij, maar ik geniet steeds vaker van het moment en leer om dingen los te laten. Dus tot nu toe ben ik er blij mee. Het is natuurlijk ook een proces waar je in zit en we hebben nog een paar maanden gelukkig, maar het is goed om soms even stilgezet te worden hierdoor.

Heb jij ooit wel eens een visionboard gemaakt? Zo ja, waarvoor? Zo nee, zou je het wel eens uit willen proberen? Ik ben benieuwd!

 

Laat een berichtje achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *